Радикально простий підхід св. Гільдеґарди до оновлення Церкви

Інші дописи автора

        Радикально простий підхід св. Гільдеґарди до оновлення Церкви

        Свята Гільдеґарда вважала, що Церква повинна шукати внутрішнього, щоб досягти правдивого та тривалого оновлення.

        За життя св. Гільдеґарди багато хто в Католицькій Церкві хотів боротися із різними зловживаннями, а деякі хотіли радикально змінити все, що стосується віри.

        Це включало катарів, які поширювали свої помилкові переконання по всій Європі.

        Папа Бенедикт XVI на загальній аудієнції у 2010 році дав короткий підсумок щодо катарів, де він зосередився на св. Гільдеґарді.

        В особливий спосіб Гільдеґарда протидіяла руху німецьких cátari (катарів). Вони (cátari буквально означає «чисті») виступали за радикальну реформу Церкви, особливо для боротьби зі зловживаннями духовенства.

        Теоретично ідея реформування Церкви для боротьби зі зловживаннями священнослужителів виглядала гідною та похвальною місією.

        Однак їхній підхід підривав переконання віри, і свята Гільдеґарда не боялася протистояти їм, пропонуючи власний стиль реформи, як пояснив Папа Бенедикт XVI.

        Вона суворо докорила їм за прагнення підірвати саму природу Церкви, нагадавши, що справжнє оновлення церковної спільноти досягається щирим духом покаяння та вимогливим процесом навернення, а не зміною структур. Це послання, яке ми ніколи не повинні забувати.

        Коли стикаєшся з корупцією в Церкві, виникає спокуса кинути все і почати заново, але свята Гільдеґарда запропонувала набагато простіший спосіб реформи.

        Замість того, щоб руйнувати старі структури, вона прагнула внутрішнього оновлення, яке хоч і простіше, але водночас набагато складніше.

        Її приклад є потужним свідченням для нас у сучасному світі, і, як сказав Папа Бенедикт XVI, її метод оновлення є «посланням, про яке ми ніколи не повинні забувати».

        Автор: Philip Kosloski
        Джерело: aleteia.org
        Переклад з англійської: Максим Гонтар
        Ілюстрація: Photo by Wolfgang Sauber | CC BY-SA 4.0

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.